Aszódi Jánossal beszélgettem az Új Mezőgazdasági Magazin Június 11-i számában. Az ATV oldalán elérhető műsorban 19:35-nél a területalapú támogatások változásairól és az új ciklus sajátosságairól volt szó.

Sok a nyitott kérdés a támogatási rendszerrel kapcsolatban. Íme néhány fontos gondolat és határidő, amelyekről az Új Magyarország Magazinban beszéltem. Összefoglalóm 14:20-nál kezdődik. 

Balázsik Zsófia a KAP jövőjéről, a szaktanácsadásról és az apai példáról

Balázsik Zsófia állatorvos családból származik, felmenői több generáción át az agráriumban éltek és dolgoztak, így az állatok szeretete már gyermekkorában beleivódott. Zsófia tehát a mezőgazdaság közelében nőtt fel, korán megtapasztalhatta, hogy a gazdálkodás több mint szakma, valójában életforma, ezért mély hivatástudat alakult ki benne. Őt azonban nem csak a gazdálkodás vonzotta, hanem az ágazat jogi, közgazdasági és uniós szakpolitikai háttere is.

A Fehérvár TV műsorában, a Fehérvári Beszélgetésekben vendégeskedtem. Vakler Lajos műsorvezetőnek meséltem arról, hogy miért az agráriumban találtam meg a hivatásomat, de az is szóba került, hogy milyen, és vajon mennyire nehéz nőként ebben a szakmában érvényesülni?

A Széchenyi 2020 Nő az esély kampány részeként egy rövid film is készült velem, amelyet néhány hete már a különböző TV-csatornákon is látni lehetett. Aki mégis lemaradt volna, itt megnézheti, mivel foglalkozom nap mint nap.

– Nagyapja és édesapja elismert állatorvosok, jelentős juhállománnyal rendelkező családi gazdaságuk van Isztiméren, önt azonban nem csupán a gazdálkodás vonzotta, hanem az ágazat jogi, közgazdasági és uniós szakpolitikai hátterét is meg akarta ismerni. Szaktanácsadóként mivel foglalkozik a mindennapokban?

– Pályafutásomat falugazdászként kezdtem 2008-ban, az egyetem elvégzése után a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságánál helyezkedtem el. A hozzám tartozó 13 településen ügyfélfogadásokat tartottam, folyamatos aktív kapcsolatot alakítottam ki a gazdálkodókkal, hatósági jogkörrel bírtam. Feladatom ellátásában már akkor nagyfokú figyelmet fordítottam arra, hogy ne csak a feltett kérdésre válaszoljak, hanem annak gyakorlati megoldásában is segítsem a gazdáimat.