A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben, ENAR-ban található állat adatok pontos és naprakész vezetésére.

Különösen fontos ez azoknál az állattartóknál, akik a Magyar Államkincstárnál állatalapú támogatást kérelemeznek szarvasmarha, juh, kecske tartásuk alapján. A Kincstár kérelmező felület ugyanis az ENAR rendszerben nyilvántartott adatok alapján lesz feltöltve, a tavalyi évhez hasonlóan.

Az érintett állattartóknak kiemelt figyelmet kell fordítani a tenyészet alapadatok, az állat alapadatok, az állatszállítások, az ellési és termékenyítési adatok jogszabályok szerint megfelelő vezetésére.

A Nébih az ügyfélkapus levelezési rendszeren keresztül hamarosan felkeresi az állattartókat, illetve azok meghatalmazottait a tenyészeteikhez tartozó nyilvántartási adatok egyeztetése céljából. Amennyiben az ENAR-ban nyilvántartott adatok eltérnek a valóságtól, akkor az adatok pontosítása, pótlólagos bejelentése szükséges.

Érdemes figyelni az ügyfélkapus levelezési tárhelyet! Ha az állattartást időközben már befejezte valaki, azt jelentse be azt a jogszabályok és az ENAR Útmutató szerint!

Részletes információt a Nébih portál ENAR aloldalán (https://portal.nebih.gov.hu/enar) lehet találni. Lezárt állattartás esetén a Nébih már nem fogja megkeresni az adategyeztetési kampány során.

Amennyiben kérdés merülne fel, forduljon bizalommal a Nébih ENAR Ügyfélszolgálatához a 06-1- 336-9050-es telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.