Növényvédelmi megfigyelést kötelező -e vezetni AÖP-nél?

A 43/2010-es jogszabály kimondja, hogy az integrált növényvédelem alapelvei szerint kell gazdálkodni mindenkinek. Korábban erre törekedni kellett, viszont 2021-ben módosították, és már csak ennek megfelelően lehet növényvédelmi tevékenységet folytatni. Mivel az AÖP-ben a teljes gazdásgra vonatkozóan kell vezetni a gazdálkodási naplót, ezért igen, AÖP vállalás esetén a nöévnyvédelmi előrejelézseket, megfigyeléseket is rögzíteni kell.

Növényvédelmi megfigyelést kötelező rögzíteni minden egyes növényvédelmi kezeléshez?

Igen, és a növényvédelmi megfigyeléshez kell kapcsolni a növényvédelmi kezelést.

Az elektronikus gazdálkodási naplóba az agrotechnikai műveletek bejelentésének van valamilyen időbeli határa, amíg rögzíteni kell a műveleteket a felületen? A rovarölő szeres permetezés 24 óra, de az összes többi?

A gazdálkodási napló adattartalmára vonatkozóan: az AM döntésének értelémében 15 napos határidő vonatkozik erre. Minden, ami nem permetezés, 15 napon belül kell felrögzíteni. Ha valaki azt választja, hogy már elektronikus formában vezeti a naplót, 15 nap áll rendelkezésre a rögzítésre. Kivétel még ez alól az állatállomány, amelyet havi rendszerességgel vezetünk, illetve a szervestrágyamérleg, amelyet éves szinten rögzítünk.

Csak nitrát érzékenynek és csak term. függőnek mikortól kötelező eGN-t alkalmaznia?

Kötelezettség változás lesz: a nitrárendelet módosítása folyamatban van az agrártárcánál. Amikor megjelenik, akkor az azt fogja tartalmazni, hogy nem kell beküldeni a nitrátadatlapot ÁNYK-án, hiszen az e-gazdálkodási naplót kell vezetni. Ha megjelenik ez a jogszabály, onnantól kell visszamenőleg vezetni az elektronikus gazdálkodási naplót ugyanúgy, mint AÖP vagy AKG, ÖKO esetében.

AÖP vállalás esetén mennyi időn belül kell az agrotechnikai műveleteket az elektronikus gazdálkodási naplóba feltölteni?

Az agrotechnikai műveleteket egységesen 15  napon belül kell majd fölvezetni.

10 hektár gazdaságméretbe beletartozik-e gyepterület?

Igen. Akkor is,  ha fél hektár a szántó, rögzíteni kell a rovarölő szeres kezelést.

Jól értelmezem, hogy 2024 januárjában már nem lesznek ÁNYK-s nyomtatványok, hanem csak az elektronikus felületen lehet feltölteni a 2023-as GN-t?

Igen. Ehhez még két dolog kell, hogy megjelenjen a nitrárendelet módosítása és az AKG és ÖKO felhívások módosításai.

A 2023 őszén vetett búzát már az új 2024 es e- GN-ba kell berögzíteni?

Igen, 2023. nyarán megnyitjuk a 2024-es naplót, az előkészítő műveleteket már ebbe kell fölvezetni.

Mi a helyzet akkor, ha az aratás után nem a következő évi főnövény agrotechnikáját végzem, hanem például vetek takarmány rozst szenázsnak, de a területalapú támogatásba már szemescirkot adok be? Ebben az esetben mikor zárhatom le az adott táblát?

A következő évi előkészítő műveleteket kell a következő évi naplóba vezetni.