A mobilGazda alkalmazásban a Fényképkészítés saját felhasználásra menüpontban önállóan elkészítendő fényképek készíthetőek az alternáló kaszáról. 

Feladat nem fog rá érkezni, a gazdálkodónak önállóan kell elkészítenie és csatolnia a fényképet. Elegendő a gyakorlathoz földhasználati kategóriánként (Natura 2000 gyep és egyéb gyep) egyetlen fénykép elkészítése is az alternáló kaszáról, bármelyik vállalt tábla bármelyik kaszálásának bejelentéséhez.  Amíg nem készít el legalább egy fényképet, addig az egységes kérelem beadófelületen nem jelenik meg a „Kérelemhez csatolt fényképek” dosszié.

A mobilGAZDA bejelentkezéshez portál bejelentkezés szükséges. Amennyiben cégnek készítenének képet, a belépéshez külön GYIK-ot találnak.

Belépés után válassza ki a „Fényképkészítés saját felhasználásra” funkciót. Nyomja meg a „+” gombot a fényképkészítés elindításához. Álljon az egyik területére, melyre AÖP keretében az alternáló kasza használata gyakorlatot vállalta, majd készítse el a fényképet az alternáló kaszáról úgy, hogy azon látszódjon a kaszálóeszköz és annak vágófelülete is. A kaszának nem kell épp kaszálnia, ilyen fénykép készítése nem elvárás! Akár kaszálás előtt vagy után is elkészíthető a fotó, de azon nem szükséges a teljes területnek látszódnia, csak az egyik tábla területén kell lennie az eszköznek. Nem szükséges az összes vállalt területen lefényképezni az alternálót kaszát, elegendő egyetlen táblán is.

A fénykép elkészítése után szükséges egy ún. „irányvektor” elkészítése, hogy a fénykép georeferált lehessen: ehhez haladjon a fényképezendő objektum, tehát a kasza irányába, majd nyomja meg a továbblépéshez a fejlécben található nyilat.

Töltse ki a „Megjegyzés” mezőt, majd nyomja meg a fejlécben található pipát.

Az elkészített fényképnél először nyomja meg az „Ellenőrzés”, majd a „Feltöltés” gombot. Ezután jelentkezzen be Ügyfélkapun keresztül, majd miután ez megtörtént, nyomja meg a „Beadás” gombot, mellyel a Kincstár szerverére feltölti így a képet. A fényképkészítés menete ezzel véget ér, de még szükséges csatolni a fotót az egységes kérelemhez a kaszálás bejelentésével együtt!

A fénykép ezután elérhető lesz az egységes kérelem benyújtó felületén csatolható fényképként.

A „Kérelemhez csatolt fényképek dossziéban” a „Fénykép kiválasztása” gombra kattintva megjelennek azok a fényképek, amelyek a mobilGAZDA alkalmazás „Fényképkészítés saját felhasználására” menüpontban lettek elkészítve. A felugró ablakban a fényképek megjelennek a készítés idejével és a hozzájuk tartozó megjegyzéssel ellátva. A „fényképezőgép” ikonra kattintva a fényképek megtekinthetőek, a „Kiválaszt” checkbox-ot kipipálva választhatja ki, hogy hozzá kívánja adni a kérelemhez a fényképet további ügyintézés céljából. A továbblépés a „Fényképek hozzáadása a kérelemhez” gombot megnyomva lehetséges.

Miután a kiválasztott fényképek hozzáadásra kerültek a kérelemhez, a Térképnézeten van lehetőség arra, hogy hozzárendeljük őket egyes táblákhoz. Egy fénykép csak egy táblához kapcsolható hozzá, de egy táblához több fénykép is hozzárendelhető. A Térképnézeten a „Fényképek” menüpontra kattintva jeleníthetjük meg a kérelembe felvett fényképeket. A „Kérelemhez csatolt fényképek” panelen az egyes sorokra kattintva a térképen automatikusan a fényképkészítés helyére ugrik a felület, megjelenítve a fényképkészítés során felvett irányvektorokat. A panelen látszódnak a felvett fényképek sorszámai (a sorszámozás automatikus), a készítés ideje, a fényképhez fűzött megjegyzés, az objektumhoz hozzárendelés vagy megszüntetés gomb, illetve a fényképek újra megtekinthetőek a „fényképezőgép” ikonra kattintva. Ahhoz, hogy a fényképet a táblához kapcsolja, kattintson a „Hozzárendelés” gombra.

Ha egy fényképet hozzárendelt egy táblához, de meggondolta magát, és inkább megszüntetné a kapcsolatot, kattintson a „Megszüntetés” gombra.

Miután a kérelemhez csatolt fényképeket hozzárendelte az egyes táblákhoz/másodvetésekhez/agrotechnikákhoz, a „Kérelemhez csatolt fényképek” dossziéban lehetőség van hosszabb szöveges megjegyzést is megadni az egyes fényképekhez.

Figyelem! A Dokumentum fülre becsatolt, jpeg/png formátumú, nem a mobilGAZDA alkalmazással készített nem georeferált fényképek nem vehetőek figyelembe az AÖP ügyintézése során!