Európai uniós adatszolgáltatási előírás teljesítése érdekében a NÉBIH október második felétől 5000 gazdálkodót szólít fel az elektronikus permetezési napló beküldésére.

A peszticidekre vonatkozó statisztikáról szóló 1185/2009/EK rendelet (2009. november 25.) adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a tagállamok számára a növényvédő szerek felhasználására vonatkozóan, amely kiterjed az adott tagállamban termesztett növényekre és felhasznált anyagokra.

A Permetezési napló önálló nyomtatványát azon ügyfeleknek kell benyújtani elektronikusan, akik erre levélben külön felszólítást kapnak.

Az őszi búza, a kukorica, a napraforgó, az őszi káposztarepce, az alma és a szőlő kultúrák termesztése során, 2018. szeptember 1-től 2019.augusztus 31-ig felhasznált növényvédő szerekre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségének 2019. november 15. napjáig elektronikus úton kell eleget tenni.

A nyomtatvány elektronikus kitöltésével és továbbításával kapcsolatban az alábbi teendők szükségesek:

 1. Telepíteni szükséges a legfrissebb java futtatókörnyezetet innen.
 2. Le kell tölteni az ÁNYK általános nyomtatványkitöltő keretprogramot a honlapról, majd telepíteni azt.
 3. Töltse le a táblázatból az ügyintézéshez szükséges nyomtatványt, majd telepítse azt.
 4. Az ÁNYK program segítségével nyissa meg és töltse ki az adatlapot.
 5. Kitöltés után készítse elő a nyomtatványt elküldésre, kattintson a Kapcsolat az ügyfélkapuval/Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldése menüpontra. Valamint jegyezze fel a nyomtatvány helyét és nevét a későbbi beazonosíthatóság végett.
 6. Ha hibátlan a nyomtatvány, akkor kattintson a Kapcsolat az ügyfélkapuval/A nyomtatvány közvetlen beküldése az ügyfélkapun keresztül menüpontra. A felugró ablakban adja meg az ügyfélkapus azonosítóját és jelszavát.
 7. A beküldés akkor sikeres, ha 3 üzenetet kap az ügyfélkapus tárhelyére. Az első üzenetet (Feladási igazolás) az ügyfélkapu küldi (az üzenet feladója: ÁBT). A második üzenetet (Letöltési igazolás) szintén az ügyfélkapu küldi (az üzenet feladója: ÁBT). Ezután érkezik a harmadik üzenet, amelynek a feladója: MgSzH. A letölthető visszaigazolás neve pn_feldolgozasi_igazolas.txt. Az elsőnek érkezett Feladási igazolást és a NÉBIH által küldött pn_feldolgozasi_igazolas.txt-t szükséges megőrizni (javasoljuk áttöltésüket az ügyfélkapus tartós tárhelyre).A Feladási igazolás tartalmazza a feladás idejét, a pn_feldolgozasi_igazolas.txt a sikeres vagy sikertelen feldolgozásról tartalmaz információt. A visszaigazolásokról bővebb információ a magyarorszag.hu portálon itt tekinthető meg.
 8. A NÉBIH által küldött visszaigazolásban az alábbi szöveg olvasható:
  „Tisztelt (ügyfélkapus név)! Tájékoztatjuk, hogy a (ügyfélkapus érkeztetési szám) ügyfélkapus érkeztetési számmal beküldött Permetezési naplót a NÉBIH sikeresen feldolgozta. A naplóban a (naplóban szereplő név) név és a(z) (ügyfél azonosító) ügyfél azonosító szerepel. A feldolgozott napló egyedi azonosítója: 4628”
  Az utolsó számsor azonosítja a beérkezett adatlapot. Amennyiben a NÉBIH által küldött visszaigazolást nem kapja meg 24 órán belül, kérjük jelezze ezt a Kapcsolat menüpontban levő e-mail címen. A nyomtatványokkal kapcsolatos segítség ugyanezen az e-mail címen kérhető.