A Vidékfejlesztési Program számos pályázatánál (pl. a jelenleg aktuális VP4-11.1.-11.2.-18 Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása) többletpont jár névjegyzéki szaktanácsadó igénybevételéért. A megfelelő szakmai tudással rendelkező szaktanácsadó a jelenleg működő támogatási rendszerben elengedhetetlen. Az érintett támogatási rendszerekhez kapcsolódóan tudni kell, hogy

a plusz pont kizárólag a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által működtetett névjegyzékben szereplő és megfelelő tevékenységi körrel rendelkező szaktanácsadóval kötött szerződés után jár. A példaként említett pályázat esetében a szaktanácsadónak a névjegyzékben ,,aktív" státuszú és ökológiai gazdálkodási tevékenységi területen engedéllyel rendelkezőnek kell lennie.

Az aktív státuszú szaktanácsadók listája megtalálható a NAK weboldalán külön „Szaktanácsadó kereső” banner alatt. A keresőfelületen a „Szakterület”, majd az „Ökológiai gazdálkodás” tevékenységi terület” kiválasztásával tudják az említett pályázati felhíváshoz kapcsolódóan lekérdezni az ezen a területen tevékenykedő szaktanácsadók listáját.

Fontos, hogy az ÖKO felhívás alapján akkor adható többletpont, ha a szerződés a támogatási kérelem benyújtásának évében került megkötésre és legalább 2023. december 31-ig tartó időszakra szól.

Ki kell emelni a pályázat 12. sz mellékletét, amely tartalmazza a szerződéssel szemben támasztott alapvető elvárásokat. Csak ennek figyelembevételével elkészített szerződés fogadható el.