Támogatás összege 60-80 €/ha 

AÖP:

A mezőgazdasági termelőnek a mezőgazdasági üzem minden gyakorlatvállalással kötelezően érintett földhasználati kategóriájára (szántó, gyep) vonatkozóan legalább 2 pont értékű, de legfeljebb 4 pont értékű gyakorlatot kell vállalni.

Szántó földhasználati kategóriában az alábbi teljesíthető lehetőségek közül érdemes választani.

 

Növénytermesztés diverzifikációja 1 pont

A növénytermesztés diverzifikációja gyakorlatnak a mezőgazdasági üzem teljes szántóterületére kell vonatkoznia. A támogatásra nem bejelentett táblák is beleszámítanak a diverzifikációba.

Növénykultúrák száma 4 növény (legalább)

Legnagyobb kultúra aránya a teljes szántóhoz képest 65%

Két legnagyobb kultúra aránya a teljes szántóhoz képest 80%

A gyakorlat teljesítéséhez szükséges legkisebb vetésterületű növénykultúra vetésterülete el kell, hogy érje az 1 hektárt.

 

Méhekre veszélyes szerek használati tilalma szántóterületeken      1 pont

A méhekre veszélyes szerek használati tilalma szántóföldön gyakorlatnak a mezőgazdasági üzem teljes szántóterületére kell vonatkoznia.

A gyakorlat keretében növényvédelmi kezelések során az engedélyokirat alapján méhekre kifejezetten vagy mérsékelten veszélyes, vagy kockázatos besorolású növényvédő szerek használata tilos.

A Nemzeti Irányító Hatóság közétette a listát, amely a tiltott szereket tartalmazza.

 

Mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóterületeken         2 pont

A mikrobiológiai készítmények alkalmazása szántóföldi területen gyakorlat keretében a mezőgazdasági termelőnek a tárgyévben a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább 50%- án a talajéletet és a talajállapotot javító mikrobiológiai készítményeket kell alkalmaznia.

A gyakorlat teljesítése során kizárólag olyan mikrobiológiai készítmény kijuttatása fogadható el, amely rendelkezik a NÉBIH által kiadott engedélyokirattal és amely szerepel a Nemzeti Irányító Hatóság által évente legkésőbb tárgyév február 1-jéig közzétett, felhasználható mikrobiológiai készítmények listáján.

Fontos, hogy az alkalmazott mikrobiológiai készítményt az engedélyokiratba foglaltaknak megfelelően juttassák ki a kijuttatás módja, a kijuttatásra engedélyezett kultúra és a kijuttatandó mennyiség és alkalomszám vonatkozásában.

 

Talaj- és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása szántóterületeken       1 pont

A talaj- és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása szántóföldi területen gyakorlat keretében a mezőgazdasági termelőnek a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább 50%-án talajkondicionáló, növénykondicionáló nitrogénmegkötő készítményt vagy csávázószerként kijuttatott mikrobiológiai készítményt kell alkalmaznia a tárgyévben.

A gyakorlat teljesítése során kizárólag olyan kondicionáló kijuttatása fogadható el, amely rendelkezik a NÉBIH által kiadott engedélyokirattal, és amely szerepel a Nemzeti Irányító Hatóság által évente egyszer közzétett, a gyakorlat vonatkozásában elfogadott kondicionálók listáján. Fontos, hogy az alkalmazott talaj- és növénykondicionáló szerek, nitrogénmegkötő készítményt vagy csávázószerként kijuttatott mikrobiológiai készítményt az engedélyokiratban foglaltaknak megfelelően juttassák ki a kijuttatás módja, a kijuttatásra engedélyezett kultúra, a kijuttatandó mennyiség és alkalomszám vonatkozásában.

 

Forgatás nélküli talajművelés szántóterületeken      2 pont

A forgatás nélküli talajművelés gyakorlat keretében a művelésbe vont szántóterület legalább 50%-án forgatás nélküli művelésmód alkalmazása szükséges szűkített növényvédőszer használat mellett.

A gyakorlat keretében az eke használata nem megengedett. A tárcsa – akár önállóan, akár kombinált művelőeszközre szerelve – kizárólag abban az esetben fogadható el, ha legfeljebb 10 cm mélyen alkalmazzák. Minden más, forgatásos talajművelést nem végző művelőeszköz főszabály szerint elfogadható. 

Az egységes kérelem benyújtási határideje 2024. június 9. (június 10.)