Az ügyfelek számára 2018. április 3. és 2018. május 15. közötti időszak áll rendelkezésre, hogy támogatáscsökkentés nélkül nyújthassák be kérelmüket. Most a zöldítési támogatásokra vonatkozó szabályok legfontosabb változásait tekintjük át.

A Magyar Közlöny 46. számában 2018. március 29-én megjelent a 8/2018. (III. 29.) FM rendelet, amelyet követően megnyílt a Magyar Államkincstár oldalán az egységes kérelem elektronikus beadási felület.

Ehhez kapcsolódóan röviden összefoglaljuk a zöldítési támogatásra vonatkozó szabályok legfontosabb változásait.

A fontosabb határidőkről, illetve a feltételrendszerben bekövetkezett változásokról készített összefoglaló, a sorozat 1.része ITT található.

Az EFA-ként elszámolni kívánt nitrogénmegkötő növénnyel bevetett területeken, parlagon hagyott területeken, ökológiai jelentőségű másodvetésen és a mezőgazdasági termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársávokon tilos növényvédőszert és csávázott vetőmagot használni. Az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédő szereket sem lehet használni.

A szabály nem érinti a SAPS és a termeléshez kötött fehérjenövény-támogatásban érintett területeket.

A tilalommal érintett időszakok EFA-típusonként:

− parlagon hagyott terület: a pihentetés időtartama alatt (tárgyév január 1- augusztus 31.)

− ökológiai jelentőségű másodvetés: a kötelező fenntartás alatt (vetéstől számított 60 nap)

− nitrogénmegkötő növény:

  • egynyári: vetéstől betakarításig
  • évelő: az év azon részében, mely alatt a növény a területen van

− termelés alatt álló erdőszélek mentén fekvő támogatható hektársáv: a sávon a termelt növénykultúra vetésétől betakarításáig

 

Vis maior:

  • a gazdálkodó növényállományának egy részét vagy teljes egészét sújtó járványos, fertőző megbetegedés
  • zárlati, vagy Magyarország területén még nem honos károsító, illetve károkozó ellen hozott hatósági intézkedés.

A gazdálkodónak az egységes kérelemben nyilatkoznia kell, hogy az EFA-ként elszámolni kívánt területen használ-e növényvédő szert.

További kötelezettség a gazdálkodási napló egyes betétlapjainak vezetése, melyet a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében ellenőriz.