Az Egységes Kérelem felületén az állategyedek adatai az ENAR-ba bejelentettek szerint szerepelnek. Fontos, hogy a hibás adatok javítása az ENAR rendszerben még az Egységes Kérelem benyújtását megelőzően történjen meg. Ennek részleteiről, valamint a helyesbítés lehetséges eseteiről és menetéről, továbbá a szükséges bizonylatokról is hasznos információkkal szolgál a NÉBIH.

Az idei évtől a rendelkezésre álló adatok alapján a Magyar Államkincstár rendszere az Egységes Kérelem felületen felmutatja azokat az állategyedeket, amelyek - az adott gazdálkodó vonatkozásában - megfelelhetnek az állatalapú jogcím jogosultági feltételeinek. 

Szükség esetén az adatok helyesbítésére (a kérelmező jelzése alapján) az alábbi esetekben kerülhet sor: 
•    a kérelmező papíralapú ENAR bejelentése még nem került be az adatbázisba (a bizonylatot az ügyfél még nem küldte be, vagy még feldolgozás alatt áll a beküldött bizonylat), valamint
•    ha a bejelentés már bekerült az adatbázisba, de abban esetleg téves adat szerepelt.

Az adatmódosításról kiemelten fontos tudni:
•    A helyesbítéseket az Egységes Kérelem benyújtása előtt érdemes rendezni, ugyanis a téves ENAR adat helyesbítését a Magyar Államkincstár csak akkor fogja figyelembe venni, ha a helyesbítő bejelentés az adat bejelentésére vonatkozó jogszabályi határidőn belül történik meg (pl. borjú bejelentése a jelölést követő 7. napig). 
•    A szokásos ENAR bejelentést a megfelelő bizonylaton mindenképpen be kell adni, ugyanis az Egységes Kérelem felületén jelzett helyesbítési szándék alapján nem történik automatikus adatmódosítás az ENAR rendszerben.
•    Szarvasmarhák körzetbe sorolt tenyészetben tartása esetén az ENAR-bejelentést a körzeti kapcsolattartónak kell megtennie. 
•    Juh és kecske esetén a jelöléshez kötődő adatmódosításhoz a területi felelős (instruktor) segítségét kell kérni. A mozgásadatok módosítását önállóan is be lehet jelenteni az ENAR rendszerbe.

Azok az állattartók, akik nem tudják, hogy jelenleg ki a körzeti kapcsolattartójuk vagy területi felelősük, valamint akiknek a témát érintő bármilyen egyéb kérdése adódik, forduljanak a Nébih Ügyfélszolgálatához a 06-1-336-9050 telefonszámon, illetve az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen!