A Magyar Államkincstár (továbbiakban: Kincstár) az egységes kérelem keretében bejelentett területekre vonatkozó adminisztratív ellenőrzések során egy újfajta ellenőrzési módszert vezet be, miszerint az ellenőrzések során a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést elősegítve az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet 23. § (18) bekezdése alapján felhasználhatóak az ügyfelek által, dedikált mobilalkalmazáson keresztül benyújtott adatok, megfelelő minőségű képfelvételek, a tényállás tisztázásának érdekében.

A fénykép készítésére, illetve mérésre a mobilGAZDA applikáció használatával van lehetőség. Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából. Ezzel a lehetőséggel élni lehet, de nem kötelező, elmaradása nem jár hátrányos jogkövetkezménnyel az ügyfél számára, ebben az esetben a tényállás tisztázása érdekében a Kincstár további adminisztratív, illetve esetlegesen helyszíni ellenőrzést folytat le. A Kincstártól kapott értesítő levélben található táblázatban megjelölt feladatok elvégzése azonban az ellenőrzések gyorsabb lezárását és ezáltal a kifizetések felgyorsítását eredményezheti.

Az applikáción való bejelentkezést megelőzően szükséges regisztrálni a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon az applikáció használata céljából. A feladatok az applikáció telepítését és a regisztráció elvégzését követően azonnal elérhetőek lesznek. Az applikáció egyes funkciói, beleértve a fentebbi fénykép készítési feladatokat is, kizárólag ügyfélkapus azonosítás után érhetőek el. A fénykép készítéséhez a mobilGAZDA applikáció Súgó menüpontjában talál segítséget.