A 2021. évi egységes kérelem kapcsán a Magyar Államkincstár megkezdte az előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldését.

Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i (hétvégére tekintettel május 17-i) szankciómentes beadási határideje után a Kincstár ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, amennyiben a kérelmek előzetes ellenőrzésekor potenciális problémát talál. A termelők az értesítésekben szereplő kérdésekben a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket. Az előzetes ellenőrzés segítséget nyújt abban, hogy a kérelmezők elkerüljék a levonásokat és a szankciókat és így magasabb támogatási összeghez jussanak.

A Kincstár által küldött értesítések alapján a pontatlan igénylések, a túligénylések, átfedések szankciómentes javítására pedig 2021. június 21-ig van lehetőség.

Az adatváltozás keretében történő tábla adatok pontosítását, valamint a kötelezően beküldendő dokumentumok pótlását a W0219-es elektronikus felületen tudja megtenni és ügyfélkapun keresztül tudja benyújtani.


A „W0219 Előzetes Ellenőrzés kérelem elnevezésű" felületre a jelen, az előzetes ellenőrzés kapcsán a 2021-es egységes kérelem felülvizsgálatára felszólító végzés átvételét követően tud belépni.

Amennyiben a felülvizsgálat után is érintett lesz a kérelme túligényléssel, vagy tolerancia feletti táblarajz átfedéssel, abban az esetben a Kincstár az egységes kérelem rendelet szerinti adminisztratív, illetve fizikai ellenőrzéseket hajtja végre a szabálytalansággal érintett területek vonatkozásában. A kötelezően csatolandó dokumentumok hiánya az érintett igénylés elutasítását vonhatja maga után.